De Milt is een orgaan waar ik Westers gezien niet al te veel over hoor. Mensen hebben last van hun maag, van hun darmen, maar ik hoor weinig mensen die van de dokter komen en last blijken te hebben van hun milt.
In de chinese geneeskunde speelt de milt een veel belangrijkere rol. De Milt is hét orgaan dat betrokken is bij de aanmaak van Qi (zeg maar: energie) en Xue (Bloed). En laat er van zowel Qi als Bloed best wel wat door je lichaam stromen.
Dat is niet het enige dat de Milt doet. De milt voedt bijvoorbeeld ook de spieren. En dit is nu wat ik zo ontzettend interessant vindt aan de Chinese geneeskunde. De holistische benadering. Spierpijn kan natuurlijk komen door overbelasting, maar als je je gaat realiseren welk orgaan er bij betrokken is, dan kan de Milt je dus ook helpen bij het verminderen van spierpijn.
Geldt overigens ook voor als je snel blauwe plekken krijgt. Teken van een zwakke milt.
De Milt hoort bij het element Aarde
In de Chinese geneeskunde zijn er geen vier elementen zoals we die Westers kennen, maar 5, te weten: hout, vuur, aarde, metaal en water. Zowel de Milt als de Maag horen tot het element Aarde. De Aarde wordt gezien als neutraal, als het midden (niet voor niets liggen de 2 bijbehorende organen in het midden van je lichaam). Ik zal in een ander artikel verder ingaan op de 5 elementen.
De Long & De Milt
Als je op aarde komt, krijg je vanuit je blauwdruk al het een en ander mee. Prenatale qi noemen ze dat. Simpel gezegd zit daar je familielijn al in, bijvoorbeeld: de hele familie heeft zwakke darmen en jij ook. Aan de prenatale qi die je meekrijgt kun je eigenlijk niets veranderen, dat is een gegeven.
Na je geboorte kun je je qi wel aanvullen met postnatale qi, die wordt gevormd door je longen en je milt. Hier gaat het dus over de adem die we inademen en de kwaliteit daarvan en de voeding die we in ons lichaam stoppen en de kwaliteit daarvan.
Verbuik je meer qi dan je verkregen hebt van je postnatale qi, dan ga je putten uit je prenatale qi potje, maar.. dit potje is eigenlijk niet meer aan te vullen. Je pleegt dan als het ware roofbouw op je lichaam en dat is niet handig. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij lange periodes van stress.
Gezond eten voor een blije Milt
We leren dat je gezond moet eten, vooral om niet te dik te worden, maar toen ik me realiseerde hoe eten omgezet wordt naar Energie en Bloed zag ik steeds meer de relevantie van wat je in je lichaam stopt.
Het coole is dat je Milt van datgene wat jij er in stopt altijd het best mogelijke probeert te maken. Dus zelfs als je er ongezond eten in stopt, probeert je Milt daar toch zo goed als hij kan Energie van te maken en een zo goed mogelijke kwaliteit Bloed. Maar je snapt dat dat niet mee valt als er lage kwaliteit voeding binnenkomt.
Aan jou dus de taak om te zorgen dat wat er in je lichaam naar binnen komt van zo hoog mogelijke kwaliteit is.
Het emotioneel-mentale karakter van de milt
In de Chinese geneeskunde wordt de geest omschreven als de Shen. Deeltjes van die Shen zitten in de verschillende organen. In het geval van de Milt gaat het om de Yi. De Yi staat voor peinzen, overwegen, studeren, herinneren, concentreren. Kun je je dus niet zo goed focussen? Geef dan je milt wat rust en extra aandacht. Door hard te werken of studeren kun je de Yi namelijk uitputten.
Wat kun je zelf doen om de Milt te voeden?
Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen is niet te koud eten. Energetisch niet te koud bedoel ik dan. Het idee daarbij is dat de Milt fungeert als een vuurtje en je Maag een pan is. Er moet voldoende hitte zijn om al het eten dat in je Maag komt te verwerken. Blus jij dat vuurtje iedere keer met koude voeding, dan kost het je Milt enorm veel energie om dat vuurtje weer op te stoken. Het zorgt ervoor dat je Milt verzwakt, met spijsverteringsproblemen tot gevolg.
Energetisch warm is bijvoorbeeld gember, pompoen, walnoot, kip. Dingen die opgewarmd zijn maar niet uit de diepvries komen.
Liever lauw water, dan koud water. En liefst zo min mogelijk drank uit de koelkast.
De Milt in de orgaanklok
De chinese geneeskunde kent een orgaanklok (zie hieronder): de 24 uren per dag zijn opgesplitst in blokken van 2 uur en in ieder blok van 2 uur is er één orgaan dat op dat moment van de dag het beste functioneert. Voor de Milt is dit van 07-09 uur en voor de Maag is dat van 09-11 uur. Dit verklaart waarom een goed warm ontbijt binnen de Chinese geneeskunde aanbevolen wordt. Een voedzame soep is daarom Chinees gezien heel erg logisch. Als je daar nog niet aan toe bent, overweeg dan eens warme havermout in de ochtend.
In het boek Ontbijt je fit van Jutta Koehler vind je allerlei gerechten die perfect zijn om in de ochtend te eten. Sommige gerechten zullen even wennen zijn, maar ze kunnen je energieniveau blijvend veranderen.