Wist jij dat als je dagelijks 2 à 3 keer per dag, 10-15 minuten dankbaarheid oefent, dat dan je immuunsysteem met 50% verbeterd? Die interactie tussen hoofd en lichaam intrigeert mij. Want als het zo simpel is dat we met ons hoofd ons leven kunnen veranderen, waarom doen we dat dan niet allemaal iedere dag?
Misschien omdat we het simpelweg niet weten? Of omdat we niet weten hoe het werkt? Laten we daarom dieper duiken in de kracht van dankbaarheid.
Je gedachten hebben impact op je lichaam
Om te snappen dat dankbaarheid impact kan hebben op je lichaam is het goed om je eerst te realiseren dat je gedachten impact hebben op je lichaam.
Bewijs voor nodig? Lees dan mijn blog over de kracht van visualisatie en voer het eenvoudige experiment uit. Of wat denk je er van dat als je je schaamt, dat dan je wangen van kleur veranderen?
Er zijn ook studies die laten zien dat als een sporter zich voorstelt dat hij sport, dit impact heeft op zijn spieren, zonder echt te hoeven bewegen
Voor alle niet-sportliefhebbers onder ons, voordat je denkt dat je nooit meer hoeft te sporten en er alleen aan hoeft te denken, zo simpel werkt het dan weer niet. Je mag het zien als een ondersteuning, die je acties versterken.
Als zo iets simpels als het bijten in een citroen al effecten in je lichaam teweeg brengt, wat als we dat dan naar een grotere schaal trekken?
Uit een Nederlands onderzoek komt naar voren dat mensen die optimistisch zijn, langer leven dan mensen die pessimistisch zijn. Hoe we door het leven gaan, bepaalt dus mede hoe we reageren op virussen, bacteriën en andere pathogenen.
Vanuit de chinese geneeskunde valt dit ook te verklaren: als de qi (vrij vertaald: levensenergie) vrij stroomt door ons lichaam, kan die qi in het geval van een aanval van buiten, de strijd goed aangaan. Door positief in het leven te staan kan de qi vrij stromen in plaats van dat je een rem op jezelf zet.
Dankbaarheid als positieve kracht
Nu we snappen dat onze gedachtes impact hebben op ons lichaam, is de grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat we ons blij voelen? Hiervoor is het belangrijk om te snappen dat jouw hoofd niet weet wat de waarheid is. Of jij jezelf vertelt dat je lelijk bent of een prachtig wezen, voor jouw hoofd kan het allebei waar zijn. Net als het experiment met de citroen: er was geen citroen, maar jouw hoofd stelde die citroen voor en dus was de citroen daar. Voor jouw hoofd was het echt.
Het is dus zaak om zo veel mogelijk positieve gedachtes in je hoofd te stoppen. En hier ligt de uitdaging, want door de jaren heen, heb je in het leven allerlei gedachtes opgebouwd die ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier naar het leven en naar jezelf kijkt. Die gedachtes zijn niet altijd waar en niet altijd positief en toch draag je ze met je mee.
Het zorgt ervoor dat je op een bepaalde frequentie leeft. Wij als mens hebben een bepaalde resonantie. Net als een radio. Die trilling zorgt ervoor dat we sommige mensen wel leuk vinden, en sommige mensen niet. Het trekt elkaar aan.
Om een happy life te leven is het het beste om te zorgen dat je een zo hoog mogelijke frequentie hebt. Abraham Hicks heeft hiervoor een schaal gemaakt, die aangeeft welke emotie samenhangt met een bepaalde frequentie. Je kunt je misschien wel voorstellen dat angst, depressie en jaloezie laag op de schaal staat qua frequentie. Dankbaarheid daarentegen staat bovenaan de schaal. Dus als we ons realiseren dat we op een hoge frequentie willen leven, dan kan dankbaarheid ons helpen om daar te komen. En iedere stap die je daarin maakt is er één. Steeds je frequentie een stapje hoger brengen. Daar gaat het om.
Dr. Joe Dispenza heeft een onderzoek gedaan met 117 mensen waarmee ze actief dankbaarheid getraind hebben en zagen allergieën en ontstekingen verdwijnen. Dus afgezien van de positieve impact die het heeft op je binnenwereld, heeft het ook effect op je lichaam. Win-win dus!
Dankbaarheid is ook relatief makkelijk te oefenen. Zo lang het maar echt is. We kunnen allemaal wel een aantal dingen bedenken waar we dankbaar voor zijn. Voor bepaalde mensen die in ons leven zijn, voor onze eigen kracht, voor de tulpen die weer gaan groeien. Het mag zo simpel zijn als je wilt.
Ik wil je dan ook uitnodigen om dankbaarheid te gaan trainen. Iedere dag van je leven.
Veel van de kennis uit dit artikel komt uit het boek “How your mind can heal your body” van David R. Hamilton PhD.