De laatste tijd houdt het me steeds meer bezig: op welke frequentie leef ik? En wat voor invloed heeft die frequentie op het leven dat je leidt?
Allereerst: frequentie. What does it mean?
Ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen (de werkelijkheid is waarschijnlijk complexer, maar dat is niet het punt van dit stuk)
Iedere dag ervaren we emoties in ons leven. We zijn boos, blij en alles wat daar tussen in past. Die emoties zorgen er voor dat we op een bepaalde frequentie leven.
De frequentie waarop je leeft trekt ook een bepaalde frequentie aan. Net als dat je in het leven gelijkgestemden aantrekt. De frequentie waarop je leeft, bepaalt ook mede wat voor keuzes je maakt.
Ik vergelijk het in mezelf ooit als het Indiase kaste-systeem. Zit je in de onderste kaste, probeer daar dan maar eens uit te komen. Je zit in die kaste en daar moet je het mee doen. Zit je in de bovenste kaste, dan ligt de wereld aan je voeten. Je weet niet beter dan de kaste waar je in zit. Op basis daarvan handel je, want dat is wat je kent en dat is wat je weet.
Nu werken frequenties anders. Want dat is geen vast gegeven. Je hoeft niet vast te zitten in een frequentie.
En hoe mooi zou het zijn als je keuzes maakt vanuit een hoge frequentie? In mijn visie betekent dat dat je keuzes maakt die oprecht het beste voor je zijn. Die niet schakelen vanuit “ja, maar”.
De beperkende overtuigingen (de dingen die vaak na “ja, maar” volgen) zijn overtuigingen die je enorm meehelpen om niet in de hoogste frequentie te leven. Ze ketsen alles af, halen veel joy weg, ze zorgen er eigenlijk voor dat als je aan het fladderen was als een vlinder, dat je vleugels worden vastgeklipt en je niet meer kunt vliegen.
Ik was daar zelf ook altijd goed in. Om een geniaal idee, te overspoelen met nare gedachten, zodat ik uiteindelijk dacht: laat maar zitten. Je eigen zone of genius killen. Wie doet het niet?
Eén van de laagste frequenties die wij als mensen kennen, is angst. Angst is ook een slechte raadgever. Het zorgt er als het ware voor dat je hoofd blokkeert. Angsten zijn ook de “ja, maar” gedachten. Wat als er dit gebeurt? Misschien kun je het dan maar beter niet doen. Zonde.
Ik leef graag op een hoge frequentie. Omdat het leven daar makkelijk en fijn mag zijn. Dat wil niet zeggen dat ik geen lage frequentie ken, of dat ik me daar nooit toe laat verleiden. Maar ik weet dat ik iedere dag opnieuw mag kiezen en dat ik het liefste kies voor een hoge frequentie.
Is het zo simpel? Een kwestie van kiezen? Nee, niet persé zo simpel, maar wel simpeler naarmate je het vaker oefent. En zeker als je gaat zien hoe het werkt.
Wil je meer weten over frequentie? Doe dan mee aan Heartfulness voor beginners.