Mijn missie is: Ik leef, leer en inspireer levensgeluk. Voor mij betekent dat dat ik zelf actief bezig ben om levensgeluk te leven, dat ik lerende ben in iets waar je nooit in uitgeleerd bent en dat ik er ondertussen al zo ontzettend veel van weet dat ik anderen erbij kan inspireren.
Maar waar inspireer ik mensen dan bij? Want wat is levensgeluk eigenlijk?
In dit artikel duiken we in:
- de definitie van levensgeluk
- waarom het belangrijk is
- het belangrijkste inzicht hoe je levensgeluk kunt ervaren
- wat je nodig hebt om levensgeluk te bereiken
- hoe je levensgeluk tegenwerkt
Let’s dive in 🙂 Laten we samen op weg gaan om de geheimen van levensgeluk te ontrafelen. Door dit artikel te lezen ga je ervaren hoe belangrijk levensgeluk is en wordt levensgeluk een prioriteit in jouw leven.
Definitie levensgeluk
Eén van de definities van levensgeluk is: Levensgeluk is niet slechts een moment van vreugde, maar eerder een algehele tevredenheid en welbevinden met je leven. Het gaat om een diep gevoel van vervulling, tevredenheid en vreugde in verschillende aspecten van je leven, waaronder relaties, werk, gezondheid en persoonlijke groei.
Waar het over gaat is dat je één zin heel erg goed begrijpt: alles wat je wilt, kan. Je hoeft niet tevreden te zijn met iets waar je niet tevreden mee bent. Je hoeft niet te accepteren wat er nu is.
En ik hoor al meteen zo’n stemmetje: soms moet je wel accepteren wat er is. Je kunt geen doden levend maken, je kunt een rotsituatie niet altijd veranderen.
I know.
Toch is het goed te weten dat je vaak meer invloed hebt dan je denkt. En dat je wel grip hebt op hoe je omgaat met situaties die niet aan het perfecte beeld voldoen.
Waarom is levensgeluk belangrijk?
Je hebt maar één leven (althans in dit leven dan hè 😉 ) en hoe je dat leven doorgaat, dat is aan jou. Aandacht besteden dat je het leven op de best mogelijke manier voor jou doorgaat, is dan ook super belangrijk.
Levensgeluk is niet super tastbaar. Je kunt niet zeggen: doe vandaag X en morgen heb je 100% levensgeluk. Zo werkt het niet, omdat het een breed begrip is, dat op allerlei onderdelen van je leven doorwerkt.
Daarnaast verander je ook als mens. Waar je tien jaar geleden helemaal oké was met alles in je leven, hoeft dat vandaag de dag niet meer zo te zijn, terwijl er misschien wel niets veranderd is.
Ook kunnen gebeurtenissen in je leven er voor zorgen dat je ineens totaal anders naar het leven kijkt. Ik durf te beweren dat gebeurtenissen in je leven er ook voor bedoelt zijn om nieuwe inzichten op te doen, om een volgende stap te zetten.
Het lijkt ook wel alsof we totaal niet leren om focus te hebben op levensgeluk. Ik denk dat dat ook de reden is waarom we overvallen worden door burn-outs, waarom we een midlife crisis krijgen, waarom we rond kunnen lopen met een algemeen gevoel van ontevredenheid en ondertussen niets doen om er iets aan te veranderen. We leren om door te gaan, om onze schouders eronder te zetten. Om te dealen met alle prikkels die er zijn op een dag.
We leren niet om de stilte in onszelf op te zoeken, om te voelen waar we niet gelukkig zijn, om te ervaren waar we wel blij mee zijn. Om te kiezen voor verandering. We denken veilig te zijn in onze huidige situatie, terwijl het eigenlijk een schijnveiligheid is die ons niet brengt waar we horen te zijn.
Het lijkt wel alsof we opgevoed worden om goede werknemers te zijn. Dat er plaatjes gecreëerd worden hoe een goed volwassen leven eruit ziet. Met een huisje, een boompje, een baantje en één of meerdere beestjes.
Belangrijkste inzicht voor levensgeluk
Voor mij is er een heel belangrijk inzicht om meer levensgeluk te realiseren in je leven: Er hoort een bepaalde Mindset bij. En goed om te weten, een “Mindset” zit niet alleen in je hoofd. Het is een Mindset van Overvloed, van Vertrouwen. Van Geloven dat voor jou ook alles mogelijk is.
Bij Overvloed denk je misschien aan dat het hysterisch moet zijn, gouden kranen en magische watervallen. Maar dat is niet wat overvloed is. Overvloed betekent “meer dan genoeg”.
Er IS meer dan genoeg. Voor mij, voor jou. En dan gaat het niet zozeer over geld, maar ook over liefde, ontspanning, blijdschap. Om er een paar te noemen.
Weten dat je niet hoeft te wachten tot alle omstandigheden perfect zijn.
Weten dat je altijd actie kunt ondernemen om een situatie te veranderen.
Weten dat er geen foute keuzes zijn. Want zelfs al loopt iets niet zoals je gedacht had, dan had je die stap nodig om de volgende te kunnen zetten.
Weten dat een gevoel van welbevinden de bedoeling is, on a daily base.
Het is een bepaalde frequentie waar je op leeft. Een frequentie waar liefde vaak het antwoord is. Zachtheid, begrip, respect, sereniteit. Ook als de ander niet op dezelfde frequentie leeft als jij.
En weet je, het is ook niet persé makkelijk. Ik heb het gezegd! Het resultaat is echter dusdanig fijn, dat het de moeite is om je te bevrijden richting een leven van levensgeluk. Als je jezelf dat kunt gunnen.
Wil je nog meer inzichten voor meer levensgeluk? Lees dan de blog “Ontdek in 5 stappen hoe je meer levensgeluk leeft”
Wat is er nodig voor levensgeluk?
Jij. Jij bent nodig voor levensgeluk. Jij bent nodig om de stap te zetten om jezelf meer te gunnen. Jij bent degene die verhalen die je jezelf vertelt los te laten, of om een andere plek te geven in je leven. Jij bent nodig om erachter te komen waar je blij van wordt. Jij bent degene die het verlangen in zichzelf kan voelen of opnieuw kan openen.
Dat is dus enerzijds handig: je hoeft er niets speciaals voor te kopen, je hebt jou al. Aan de andere kant is het ook moeilijk, je mag je innerlijke wijsheid aanboren en dat wil nog wel eens uitdagend zijn met één van je 4 lichamen, je ego genaamd, die het wel heerlijk vindt als alles blijft bij het oude.
Jezelf (opnieuw) leren kennen heeft tijd nodig. Het is eigenlijk alsof je een nieuwe liefde mag ontdekken waar je liefst dag en nacht bij wilt zijn, die je steeds beter wilt leren kennen. Maar soms voelen we niet die klik met onszelf, zoals we die bij een nieuwe partner wel voelen, en vereist het doorzettingsvermogen om jezelf wel te gaan zien als de enige ware in jouw leven.
Wat werkt levensgeluk tegen?
Misschien hoor je jezelf de volgende dingen regelmatig zeggen of denken:
“Ja, doe nou maar gewoon”
“Ik wil niet tot last zijn”
“Maakt niet uit”
“Ik mag niet klagen”
“We moeten t er mee doen”
“Ik zeg maar niks”
Allemaal zinnen die ervoor zorgen dat je niet voelt, niet uitspreekt of niets doet met datgene wat je van binnen voelt. Woorden die je beperken om het leven te leiden wat bij jou hoort en die een gevoel van opgeven, teleurstelling en matheid bevordert.
Activeer jouw levensgeluk
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog je realiseert hoe belangrijk levensgeluk is en dat je niets anders wilt dan aan de slag met jouw levensgeluk. De eerste belangrijke stap is, zeggen: “Ja, ik wil hier mee aan de slag!”
Ik help mensen om meer levensgeluk te verwelkomen in hun leven:
Heb je iets anders nodig, reik dan uit via het contactformulier en ik neem contact met je op.